Zupa ogórkowa tylko 5 składników. Odkryj sekret przedwojennej receptury, którą pokochasz

Dodano:
Zupa ogórkowa Źródło: Shutterstock / Monika_1
Zupa ogórkowa jest pyszna, ale gotuje się ją z dość długiej listy składników. W starej książce kucharskiej znalazłam prostą recepturę. Poznaj ją.

Moja rodzina uwielbia zupę ogórkową. Szukałam ostatnio sposobu, jak szybko ją ugotować i trafiłam na recepturę od Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Jej przepisy były niezwykle popularne u schyłku XIX i na początku XX wieku. Książka kucharska autorstwa Ćwierczakiewiczowej zatytułowana „365 obiadów za 5 złotych” sprzedawała się ponoć lepiej niż powieści Henryka Sienkiewicza i Bolesława Prusa. Teraz proste i tanie przepisy znów wracają do łask, więc dziś polecam przedwojenną zupę ogórkową.

Jak zrobić ogórkową jak przed wojną?

Zupa ogórkowa to dla wielu osób smak dzieciństwa. Kwaśna, pożywna i smaczna jest bardzo lubiana. Zwykle gotujemy ją na żeberkach wieprzowych i dodajemy warzywa takie jak por, marchewka i ziemniaki. To one oczywiście oprócz ogórków kiszonych nadają smak zupie. Jednak warto wiedzieć, że przed wojną gotowano znacznie prościej. W zupie ogórkowej nie było aż tylu składników.

Jedzenie było skromniejsze, tańsze, ale nie mniej smaczne. Bazowało na tym, co można było znaleźć w gospodarstwie domowym. W przepisie na przedwojenną zupę ogórkową są tylko ogórki kiszone, mąka, masło klarowane, bulion warzywny (lub woda) i kwaśna śmietana. Skład tej lubianej zupy może nawet szokować ubogą listą składników. Jednak szybka ogórkowa z przedwojennej receptury wychodzi smaczna, lekka i tania.

Przepis: Zupa ogórkowa z przedwojennego przepisu

Z 5 prostych składników ugotujesz ogórkową inaczej niż do tej pory.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
95 w każdej porcji

Składniki

  • 3 ogórki kiszone
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ogórków kiszonychOgórki kiszone obierz ze skóry, pokrój w plasterki i obtocz w mące. W garnku rozgrzej masło klarowane, usmaż przygotowane ogórki na złoty kolor.
  2. GotowaniePodsmażone ogórki zalej bulionem warzywnym i gotuj kilka minut. Zupę przecedź przez sito.
  3. Dodanie śmietanyNa koniec do zupy ogórkowej dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj i podawaj.

Jak podawać zupę ogórkową z przedwojennego przepisu?

Zupa ogórkowa z przedwojennego przepisu jest bardzo prosta i lekka. Ugotowana na bulionie warzywnym, zawiera tylko ogórki kiszone. Tym różni się od współczesnych receptur, w których znajdziemy mięso i inne warzywa. Przedwojenną ogórkową można podać z pajdą świeżego chleba, bułką lub ugotowanymi ziemniakami – również tymi, które zostały z wczorajszego obiadu. To tania, smaczna i łatwa w przygotowaniu zupa.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...